Publicaties

< Alle publicaties

Jolande Sap voorzitter Maatschappelijk Impact Team (MIT)

14-06-2022

Jolande Sap is gevraagd als voorzitter van het Maatschappelijk Impact Team. We zijn er trots op dat onze oud-voorzitter zo'n mooie en belangrijke positie gaat innemen!

De commissie moet het kabinet adviseren over de gevolgen van coronamaatregelen voor de maatschappij en de economie. "Het staat het Maatschappelijk Impact Team vrij om ook ongevraagd advies te geven", aldus minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). Het MIT komt naast het Outbreak Management Team (OMT) te staan. Dat team adviseert wat medisch gezien nodig is om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan.
In de afgelopen tijd is er kritiek geweest op de rol van het OMT in de bestrijding van de pandemie. Zo zou het OMT niet genoeg aandacht hebben gehad voor de gevolgen van maatregelen en draagvlak onder de bevolking. Stel dat het OMT straks adviseert om een lockdown in te voeren en het MIT aanraadt om dat niet te doen, luistert Kuipers naar eigen zeggen "naar allebei, en het besluit hangt af van de situatie van het moment. Het kabinet hecht aan bredere advisering." Adviezen van het OMT zijn volgens Kuipers "een advies, en niet een heilige leidraad die gevolgd moet worden".